Provade detta recept igår och det var fantastiskt gott! Vinet som vi drack var Zinfandel, Some Zin.
Ingredienser (4 personer)
4 st Lammryggfilé
4 st Rosmarin (kvistar)
2 msk Honung
2 msk Mörk balsamvinäger
150 g Blancherade kantareller
1 msk Ättika
2 msk Socker
2 msk Vatten
1 tsk Rosépeppar
50 g Smör
2 st Sharlottenlökar
4 dl Avorioris
2 msk Koncentrerad kycklingfond (max, var försiktig!)
6 dl Vatten
1 dl Vitt vin
1 dl Vispgrädde
100 g Västerbottenost
Salt och Peppar
Redskap:
Kastruller stor och liten
Ugnsäker plåt
Förberedelser:
Plocka barren från rosmarinen och hacka fint, spara topparna till garnering
Riv västerbottenosten grovt
Skala och hacka sharlottenlöken grovt
Sätt ugnen på 150 grader.
Tillagning:
1. Koka upp 1 msk ättika, 2 msk socker samt 2 msk vatten och häll över kantarellerna.
Rör ned rosépeppar och ställ i kylen.
2. Värm en tjockbottnad stor kastrull på medelvärme, smält smöret och fräs löken mjuk.
Tillsätt riset och fräs det utan att det tar färg i 5 minuter. Tillsätt vitt vin, fond, hälften
av vattnet. Koka försiktigt och rör med jämna mellanrum så att det inte bränner. Fyll
på med vatten tills riset är lagom mjukt.
3. Under tiden, värm en stekpanna på hög värme, stek lammet i lite olja tills den har fått
en brynt färg. Lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
4. Rör ihop den hackade rosmarinen, honungen, balsamvinägern och pensla köttet med
detta. Spara hälften till servering.
5. När riset är lagom mjukt, ställ lammet i ugnen i ca. 10-12 minuter. Under tiden, blanda
risotton med grädde, riven ost samt salt och peppar. Konsistensen skall ungefär vara
som en tjock risgrynsgröt.
Upplägg:
1. Forma risotton till ett ägg, lägg centralt på tallriken.
2. Dela lammet i två till tre bitar, lägg snyggt på tallriken, ringla över resterande
honungsbalsamvinäger.
3. Lägg kantareller som en liten boll på sidan.
4. Garnera med rosmarintopparna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar