söndag 22 november 2009

Abborre med chablisås




Ingredienser
800 g aborrfilé
4 dl fiskfond
50 g smör
4 st schalottenlökar
4 st chaminjoner
1 st persiljestjälk
1.5 dl vitt vin (chablis)
4 dl grädde
salt
peppar

Fiskfond:
renset från fisken
1 st gul lök
1 st morot
0.5 st fänkål, ev
1 st lagerblad
timjan och persiljestjälkar
2 dl vitt vin
10 st vitpepparkorn

Gör så här
1. Filéa abborren och byxa den (skär ut benen). Om du är osäker, be din fiskhandlare om hjälp.
2. Rulla ihop filéerna till rullader och lägg ner i en låg kastrull och täck med fiskfond. Innan servering, låt dem koka upp och sjuda sakta i 3 minuter.
3. Lägg ner hälften av smöret i pannan med schalottenlöken och champinjonerna och persiljestjälkarna.
4. Låt allt sautera tills det blir glansigt. Häll då över vinet och fiskfonden samt grädden och låt sjuda ihop tills drygt hälften är kvar. Smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner en klick kallt smör.
5. Fiskfond: Se till att du får renset med dig hem. Skölj renset rent under rinnande vatten.
6. Lägg ner i en kastrull och täck med kallt vatten. Lägg ner de skurna grönsakerna, kryddorna och slå i det vita vinet.
7. Koka upp och skumma av. Låt sedan sjuda i 20 minuter och sila

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar