söndag 22 november 2009

Råraka med räkor, löjrom och citroncrème


Ingredienser
Portioner: 4

1 dl vatten
4 msk socker
2 msk ättiksprit
1 rödlök
4 stora potatisar
salt och svartpeppar
3 msk rapsolja
40 djupfrysta räkor (storlek 70/90)
1 citron
1 dl crème fraiche
60 g löjrom
dill till garnering

Gör så här
1. Blanda vatten, socker och ättikssprit i en kastrull och koka upp lagen. Skala och halvera löken, skär den i små fina klyftor. Lägg klyftorna i lagen och koka upp dem. Ta kastrullen från plattan och låt löken ligga kvar i lagen tills serveringen. Går bra göra en dag i förväg.
2. Skala och riv potatisen grovt. Krydda potatisen med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Krama ur vätskan och forma 4 rårakor. Stek rårakorna knapriga på hög värme i en stekpanna med rapsolja 2-3 minuter på varje sida. Lägg de färdiga rårakorna på en plåt med bakplåtspapper. Rårakorna går att göra flera timmar före serveringen
3. Tina och skala räkorna. Lägg dem i 4 fina pyramider på en tallrik. (färdig att lägga upp vid serveringen) Täck med plastfolie och ställ in i kylskåp. Går bra att göra tidigt samma dag.
4. Skölj citronen och riv av skalet från halva citronen och pressa ur ½ tsk citronsaft. Vispa upp crème fraiche tillsammans med citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ i kylskåp. Går bra att göra tidigt samma dag.
5. Tina löjrommen och låt den rinna av i en sil. Ställ in i kylskåp. Går bra att göra tidigt samma dag.
6. Sätt ugnen på 200°C.
7. Värm rårakorna mitt i ugnen 5-6 minuter.
8. Lägg upp räkor, löjrom, syltad rödlök, citron crème på tallriken, garnera med dill och avsluta med en råraka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar